ZIRKUSGASSE HIGH SCHOOL

The listed school building is brought back to life through subtle but precise interventions. The outside courtyard is transformed into a multi-storey communicative atrium space with a glass roof. Several balconies are added into the void space as new recreation areas. The once-gloomy ground floor has been turned into a light-flooded entrance hall, forming the new beating heart of the building.

The essential measures of this process of conversion and construction consist of: a reawakening of the spirit of the original building; attic conversion of the auditorium wing; the development of a subterranean sports hall; a new two-storey extension building; and the creation of an attractive outside space.

DATA

Status: in progress 2018-2021
1st prize competition entry
Programme: Renovation and extension of a high school, cafeteria, gym
Floor area: 11.000m²
Location: Zirkusgasse, 1020 Vienna

CLIENT
BIG Bundesimmobilliengesellschaft m.b.H

ASSIGNMENT
General planner, Architecture

CONSORTIUM
SHIBUKAWA EDER ARCHITECTS ZT GmbH
F+P ARCHITEKTEN ZT GMBH

STRUCTURAL ENGINEERING
RWT plus ZT GmbH

TECHNICAL BUILDING ENGINEERING
Allplan GmbH

FIRE SECURITY
Hartisch GmbH

S.E.A. TEAM
Caroline Heidlauf, Matthias Kraßnitzer,
Elena Armbruster, Chisato Sasada

VISUALISATION
Jason Bergeron

 

Privacy policy